2. El Araç Alırken Aküye Dikkat!

0
6727
Akümülatör

İkinci el araç alırken aküye dikkat etmek gerek. Peki, 2. el araba alırken akünün ne durumda olduğunu nasıl anlayacaksınız? Aracın akü durumu nasıl anlaşılır? 2. el otomobil aküsü hakkında merak edilenler için okumaya devam edin…

2. El Araç Alırken Aküye Dikkat!

Bir oto galeriye giderek sıfır km araç almak daha fazla birikim gerektirirken bazı endişeleri de neredeyse sıfırlıyor. Zira, sıfır km arabanın garantisi, parçalarının sıfır olması önemli bir güven veriyor. Gerçi yeni yasa yönetmeliğiyle artık 2. el araba alırken de belirli bir çerçevede garanti söz konusu olacak. Ancak yine de alıcının dikkatli olması önemli. 2. el araba alırken ekspertiz yaptırmak şart. Özellikle oto ekspertiz konusu çok önemli bir güvence. Diğer yandan sahibinden araba almanın daha fazla pazarlık şansı sunacağı cazibesinin yanında yeni yasa ile daha güvenli hale gelen galeriden 2. el araba almak konusu da düşünülmeli. Çünkü artık galeriler, ekspertiz raporu sunmak zorunda ve garanti vermek mecburiyetinde. Konumuza dönelim; ikinci el arabanın aküsünün durumunu nasıl kontrol edebiliriz?

İkinci El Arabanın Aküsü Ne Durumda/ Nasıl Anlarım?

İkinci el araba alırken akü bitmiş mi, akü bozuk mu, akü bitmek üzere mi ya da akünün durumu kötü mü gibi sorular akıllara gelir. Zira, aracın önemli bir parçası olan aküde sorun varsa söz konusu değişim de aracın fiyatına ek bir maliyettir. Bu konuda uyanık olmak için bazı detaylara dikkat edebilirsiniz.

  • Sahibinden ikinci el otomobil alıyorsanız aracı mutlaka güvenilir bir oto ekspertiz merkezine götürün. Ekspertiz ekibi, lastikler, rot-balans, motor, motor yağı, çekiş sistemi ,süspansiyon, şanzıman gibi detaylarla birlikte aküye bakacaktır. Akü su seviyesi, akü kutup başlarının durumu, akünün doluluk oranı gibi konulara bakarak bilgi verecektir.
  • Galeriden ikinci el araba alıyorsanız da yeni yasaya göre eskiye nazaran tüketiciyi daha fazla koruyan bazı haklarınız var. Mesela satıcı yani ikinci el araç satışı yapan galeri, araç hakkında detaylı bilgi içeren bir bilgi kartını aracın üzerine koymak zorunda. Ayrıca size satış yaparken araç hakkında detaylı bilgi paylaşmak ve ekspertiz raporu vermek zorunda. Bu bilgiler ışığında aküye dair bir not görürseniz mutlaka inceleyin ve sorun.
  • Buraya kadar olan arabalar hakkında hiç bir bilgisi olmayan, motor kaputunu açmaya tereddüt edenler içindi. Eğer motor kaputunu açar bakarım diyorsanız; aküye bakın. Kutunun durumu, kutup başlarının okside olup olmaması, akü kapağını açınca akü su seviyesinin durumu bile size bilgi verecektir. Akü kapakçığındaki havalandırma delikleri tıkanmışsa, akü kutusu aşırı derece yıpranmış görünüyorsa, akü kutup başları okside olmuş kabarmışsa bu akü, fazla dayanmayacaktır. Ya bakım isteyecek ya da değişim gerektirecektir.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here