Otomotiv sektöründe uzun ömürlü otomobiller her zaman ön planda olmuştur. Bir otomobilden beklentimiz her ne kadar konfor, sportiflik ve geniş iç hacim gibi belirli bir özellik üzerine yönelik olsa bile, otomobilin asıl amacı bir noktadan bir noktaya seyahati sorunsuzca tamamlamaktır. İşte bu sorunsuz yolculuğu bazı otomobil modelleri başarı ile sunmaktadır. Bugün o modellerden, ülkemizde bir dönem üretilmiş olan AE-101 kodlu Toyota Corolla modelini konuşacağız.

AE-101 Corolla 1
Yılına göre oldukça güzel bir otomobil AE-101 kodlu Corolla modeli.

AE-101 Corolla Türkiye’de

1993 yılında ülkemize giren AE-10 kodlu Toyota Corolla modeli, en başta Japonya’dan ithal olarak 1.6 XL, 1.6 GL VE 1.3 XL donanım ve motor seçenekleri ile Türkiye pazarında yerini alır. Daha sonrasında asıl ölümsüz yapıya sahip olan 1.6 motorların enjeksiyonlu modelleri  1.6 GLI ve 1.6 XLI versiyonları tüketici ile buluşur. Enjeksiyonlu modelleri 110 beygir olan AE-101 kodlu Corolla bir dönem 114 beygire çıkarılsa bile daha sonrasında Avrupa emisyon yasaları yüzünden 105 beygire geri düşürülür. Adapazarı Toyota fabrikası, Corolla modelinin station wagon versiyonunu da üretmiştir. Zamanında bizim de ailecek sahip olduğumuz Corolla modeli, ülkemizde sorunsuz motoru ile nam salmıştır.

AE-101 Station Wagon
Ülkemizde station modelleri de satılmıştır.

Neden Bir Efsane ?

Parça kalitesi genellikle sert yapıya sahip olsa dahi, kullanılan malzeme öyle bir malzeme ki üzerinden yaklaşık 25 yıl geçmesine rağmen yıpranma payı oldukça düşük. Özellikle vites körüğünde kullanılan malzeme, otomobilin içine uyum sağlayan, eskimeyen estetik bir yapıya sahip. İç yapı olarak Japonya üretimi modellere kıyasla yerli üretim modellerin daha büyük yıpranma payına sahip olduğu kullanıcılar tarafından belirtilse bile yine de aradaki fark büyük değil. Otomobilin en can alıcı noktasına, kalbine indiğimizde ise 1.6 litrelik enjeksiyonlu, atmosferik bir motor ile karşılaşmaktayız. Aracı en özel yapan olan motoru, o kadar sorunsuz ki 500.000 gibi kilometre değerlerini rahatlıkla görebilmekte. Günümüzde ülkemizde ki Toyota al yağ, su koy yürü zihniyetini ülkemize aşılayan otomobil modelidir. Sunduğu sorunsuzluğun yanında performansı da kullanıcılara sunan AE-101 kodlu Corolla, düşük yakıt tüketimi ile ülkemizde oldukça tercih edildi.

Corolla
Ona her renk yakışır.

Kalitesi İkinci El Piyasasına da Yansımış

25 yıllık bir otomobilden bahsetmemize rağmen, günümüzde dahi oldukça güçlü bir ikinci el kitlesine sahip AE-101 kodlu Corolla modeli. Karbüratörlü modelleri dahi ülkemizde tutan model, artan otomobil fiyatları ile piyasada değerlenecek gibi duruyor.

2. El Toyota Corolla İlanları İçin Tıklayın

 

2 YORUMLAR

  1. 2000 lerin başında benim çocukluğumda orta sınıf için çok tercih edilen ve donanımlı bir araçtı. o zamanlar tasarımıyla benim gibi küçük bir çocuğun da dikkatini çeken bir modeldi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here