Premium Hatchback’lerin ”1” Numarası: BMW 1 Serisi

Premium segment denildiğinde akla ilk gelen üç Alman markasından biri olan BMW, 2004 yılında rakipleriyle olan yarışına, C segmentte konumlandırdığı bir premium hatchback ile dahil oldu. Modelin adını ise BMW 1 Serisi olarak duyurdu. BMW ürün gamının giriş seviyesi otomobili olarak tanımlanan bu araç, 3. jenerasyonu ile birlikte günümüzde hala varlığını sürdürüyor. Model, 2004 yılında yapılan lansman ile bazı BMW fanatiklerini kızdırmış olsa da, kullanıcılarından gördüğü yoğun ilgi ve beraberinde gelen yüksek satış rakamları devam ettiği sürece varlığını sürdürecek gibi gözüküyor. Bu yazıda, BMW 1 Serisi’nin çıktığı ilk günden bugüne kadar olan değişimini ve gelişimini inceleyeceğiz.

bmw logo

1. Jenerasyon (2004-2011)

2004 yılında üretimine başlanan ilk jenerasyon 1 Serisi, BMW 3 serisi kompakt coupe’nin yerine geçecek bir model olarak çıkmıştı. Bu yeni model, 3 kapılı hatchback (E81), 5 kapılı hatchback (E87), 2 kapılı coupe (E82) ve 2 kapılı cabrio (E88) olmak üzere 4 farklı kasa tipi ile satışa sunulmuştu. 4 silindirli dizel, 4 silindirli benzinli ve 6 silindirli benzinli olmak üzere 3 farklı motor seçeneği de bu yeni modelde mevcuttu. BMW 1 Serisi’ni rakiplerinden ayıran en büyük özellik ise arkadan tahrikli bir çekiş sistemi kullanılmasıydı. Dönemin hatchback araçlarında sık rastlanmayan arkadan tahrikli sistem, performansa önem veren kullanıcılar için büyük bir avantaj olarak öne çıkıyordu.

bmw 1 serisi ilk jenerasyon

2. Jenerasyon (2011-2019)

İlk jenerasyon ile geçen 7 senenin ardından BMW, 1 Serisinde yaptığı radikal bir kasa değişimi ile tekrar yarışa ortak oldu. Bu dönemde, en dişli rakibi olarak sayılabilecek Mercedes-Benz de, duyurduğu A serisi ile premium hatchback yarışına dahil olmuştu. Yenilenen 1 serisi, selefine göre daha büyük boyutlarla birlikte karşımıza çıktı. Arkadan tahrikli çekiş sistemi, bu jenerasyon 1 serisinde de kullanılmaya devam ediliyordu. İlk jenerasyondan farklı olarak yenilenen model; 3 kapılı hatchback (F21) ve 5 kapılı hatchback (F20) olmak üzere 2 farklı kasa tipi ile satışa sunuldu. 2015 yılında modele yapılan makyaj operasyonuyla gelen iyileştirmelerin ardından, 2. nesil 1 Serisi 2019 yılına kadar satışa devam etti.

1 ve 2 jenerasyon BMW 1

3. Jenerasyon (2019- )

F40 kasa koduyla tanıtılan ve tamamen farklı bir tasarıma kavuşan 3. jenerasyon BMW 1 Serisi, 2019 yılında yapılan lansman ile BMW severlerin beğenisine sunuldu. Markanın yeni  tasarım diline ait detaylarını üzerinde taşıyan yeni model, seleflerinden farklı olarak önden tahrikli çekiş sistemi ile satışa sunuldu. Önden tahrikli çekiş sistemine geçiş ile beraber, özellikle arka yolcu yaşam alanında ve bagaj kapasitesinde geniş alanlar sunabildiğini gösterdi. Yeni 1 Serisi ile birlikte, piyasada benzeri bulunmayan arkadan tahrikli tek premium hatchback modeli ortadan kaybolmuş oldu.

2 ve 3 jenerasyon BMW 1

Geçmişi çok da uzak olmayan BMW 1 Serisi, kullanıcıları tarafından gösterilen ilgi sürdüğü sürece hayatımızda olmaya edecek gibi gözüküyor.

Kaynak

İkinci el BMW 1 Serisi ilanları için tıkla!

3. Jenerasyon BMW 1 Serisi İncelemesi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here