Efsanelerden Ford GT 40

0
1099
Ford Le Mans

Ford şirketine ekibi ile birlikte 4 yıl boyunca arka arkaya Le Mans 24 saat yarışları birinciliği getiren Ford GT 40 modeli adını efsaneler arasına yazdırmayı başarıyor. Ancak hiçbir kazanç kolay olmayacağı gibi Ford Gt 40’ın başarısı da kolay olmadı. Yarış tarihinde kalıcı bir yer edinen Ford GT 40’ın hikayesi yazımızda sizlerle.

Le Mans yarışları, 24 saat boyunca yarışılan ve binlerce kilometrelik bir parkura sahiptir. Dünyanın en ünlü araba yarışlarından bir tanesidir. Tarihi boyunca pek çok kaza, ölüm, şampiyonluk, sevinç ve hüzün yazmıştır. Yazımıza konu olan Ford GT 40 Le Mans yarışlarının efsaneleşmiş modellerinden bir tanesi. 1960’lı yıllara damga vuran Ford ve ekibinin bu başarısında Ford GT 40’ın büyük payı var. Gelin Ford GT 40’a ve bu başarı öyküsüne birlikte bakalım.

Hikaye Ford’un Ferrari’yi satın almak istemesiyle başlıyor:

1960ların başında yıllar boyu süren Le Mans yarışlarında Ford yarış ekibi neredeyse hiç başarı getiremeyince durum tüm yöneticileri rahatsız ediyor. Ferrari her zaman olduğu gibi yarışlarda önemli başarılara imza atıyor ve Ford bu durumdan yararlanmak istiyor. 1963 yılında iki firma arasında pazarlık başlıyor ve aylarca sürüyor. Enzo Ferrari ruhundan vazgeçemediği için el sıkışmak istemiyor. Pazarlık sonucunda iki firma da herhangi bir aksiyon olmadan evlerine dönüyor.

Ford GT 40’ın Çalışmaları Başlıyor

Ford yöneticileri, öncesinde Aston Martin ve ekibi ile çalışmış olan İngilizce Roy Lunn’a bir görev veriyor. Lunn ve ekibi o yıl bir prototip geliştirerek yöneticilere sunuyor. 1962 yılındaki  Ford Mustang konseptinin geliştirilmişi olan bu araç, düzenleyicilerden geçer not alabiliyor. İlk GT 40 aracında V8 motor bulunuyordu. Finansal anlamda bir sponsor bulunduktan sonra Aston Martin’in eski takım kaptanı John Wyer işe alınıyor ve çalışmalar hızlanıyor. Ellerindeki model neredeyse bu gün bildiğimiz Ford GT 40’a dönüşüyor.

Ford Le Mans

Yıl 1966

Fransa’da gerçekleştirilen Le Mans Yarışlarına Ford kocaman bir ekip ile geldi. Simülasyonlarda bile araç çok başarılı gözüküyordu ve yöneticilerin tek istediği yarışı kazanmaktı.

Yarış yağmurlu bir günde başladı. Ferrarilerin çoğu ilk gece yarış dışı kaldı. Ford çok iyi bir performans sergiledi buna karşın ekip, araçların hızlarını düşürmek istedi. Ford sürücüleri Chris Amon, Bruce McLaren ve Ken Miles birinciliği paylaştılar. Yarıştaki en başarılı Ferrari, tam 47 tur geride kalarak 8. oldu. Bu Ford için inanılmaz bir zaferdi. Daha sonraki yıllarda Ford Gt 40 ile toplam 4 Le Mans birinciliği elde etti. Şampiyon pilotlardan Dan Gurney, şampiyonluk kutlaması sırasında  şampanya açıp püskürterek mutluluğu gösterdi. Günümüzde bir gelenek olan bu hareketin öncüsünün Dan Gurney olduğu biliniyor. İleri tarihlerde Porsche 9172nin yarışlara katılmasıyla beraber Ford eski baskınlığını kaybetmeye başladı. Ancak yine de arka arkaya 4 birincilik kazananabilen Ford Ekibi ve Ford GT 40 modeli, yarış ve otomobil dünyası için unutulmazlar arasına isimlerini yazdırdı. Ayrıca Pilotlardan biri olan Ken Miles, antrenmanlar sırasında üzücü bir şekilde hayatını kaybetmiştir.

Ford GT 40

 2. El Ford İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here