Nissan Proto Z Tanıtımı Gerçekleşti İşte Detaylar

1
1914

Nissan Z Proto. Hikayemizdeki bilge karakter “Nissan”. 1933 yılında kurulan Nissan, 1966 yılı ile 1969 yılları arasında Z serisini hazırladı. 1969 yılında ilk çıkarılan 240Z için amaç İngiliz spor otomobillere kafa tutmak olsa da zamanın bu bıçkın delikanlısı beklenenden fazlasını yaptı ve şu an hikayemizin, zamanında bilge karakterin ışığı altında çok iyi başarılara imza atmış koçu haline geldi. Bu koç ise bugünlerde yıllanmış deneyimiyle 7.öğrencisini geliştirmeye çalışıyor. İsmi şu an için prototip anlamına gelen “Proto” olsa da bu genç ve atik karakterimiz tüm eğitimlerini tamamlandığında unvan maçına çıkıp 400Z ismini kazanmayı hedefliyor.

Nissan’nın Z Proto Serüveni

Önce şekil. Dürüst olalım ve bilimsel olarak da kanıtlanmış ilk izlenim algısının dış görünüşe bağlı olduğunu ve çok önemli oluğunu kabul edelim. Hatta bir de örnek verelim. Diyelim ki çok ciddi derecede şık bir patron arabası ürettiniz. Hani şu arka koltuğu için her türlü teknolojilerin donatıldığı ve özel şoförler tarafından kullanılan ciddi otomobiller. Ve bu otomobilin fotoğraflarını çektireceksiniz. Gelen fotoğrafçı şort tişört ve bir spor arabayla gelen bir kişi olsa bunun fotoğraflarını ona çektirir miydiniz? Ya da tam tersi bir durum olsa da aynı şekilde. Burada birisi iyi ya da birisi kötü demek yerine her şeyin amacına uygun olması gerektiğini anlatmaya çalışıyorum. Nitekim öyle oldu. Z’nin koçluğu altındaki Nissan Z Proto hem Z’den izler taşıyarak hafif Retro bir hava kazandı hem de gerçek bir spor otomobil görüntüsüne sahip oldu.

Önce Nissan’ın yeni çıkarmayı planladığı 12 otomobilin siluetlerinin olduğu bir teaser yayınlandı. Burada yeni Nissan Z Proto’nun siluetini ilk kez bu kadar net gördük.

Bu durum için hazırladığımız ayrıntılı yazıya bu linkten ulaşabilirsiniz.

Ardından biraz daha özele iniyoruz. Z Proto’nun motor sesi. 10 Eylül’de duyuruldu ve manuel bir şanzımana sahip olduğu dahil olmak üzere birçok ipucu orada verildi.

https://twitter.com/NissanMotor/status/1303981539534008322?s=20

Bu durum için hazırladığımız ayrıntılı yazıya bu linkten ulaşabilirsiniz.

15 Eylül’de ise tam tanıtım yapıldı.

Nissan Proto Z ile Geçmişin Trendleri Günümüzle Harmanlanıyor

Pandemi dolayısıyla herhangi bir şeyin üretilmesinin çok zorlaştığı bu dönemde, 2020 yılında, bir spor araba tanıtımı yapmak ne kadar mantıklı? Genelde “Niş Pazarlama” adı altında küçük ancak tutkulu bir hedef kitleye hitap edilen bu pazar virüsün de etkisiyle doğal olarak daraldı ve bu dönemde spor araba lansmanı yapmak zorlaştı ya da en azından öyle düşünülüyordu yeni Supra’ya kadar. Supra’nın büyük ilgi görmesi bu algıyı yıktı. Nissan Z Proto’da benzer bir heyecanı yaşadık. Yepyeni bir macera ancak iliklerimize kadar da tanıdık.

İşte Nissan Z Proto ile İlgili Bazı Rakamlar

Şu anda Nissan, ruhunu altı ileri manuel şanzımanla çift turboşarjlı bir V6 motorla çalıştırıldığını doğruladı. Şirket ayrıca temel boyutları da yayınladı, işte Proto’nun mevcut değerlerin karşılaştırılması.

nissan proto z

Hazırladığımı tablodan da rahatlıkla anlayabileceğiniz gibi yeni Proto, Z’nin klasikleşmiş değerleri üzerinde devrimsel bir değişim yaratmıyor. Zaten böyle bir şey beklemek Nissan’nın Z serisine bakışını anlamamak olurdu. Baş tasarımcı Alfonso Albaisa’nın sözleri de bu durumu özetliyor zaten, “Bu araba, Nissan olarak kalbimizin tam merkezinde. Bunu tasarlamaksa muazzam bir sorumluluk ve onurdur.”. Yani 7.nesline ulaşmış Z serisinde şimdiye kadar köklü bir değişim olmadı ve bundan sonra da olmayacak gibi görünüyor. Mantıklı olan da o zaten.

Sürücü Odaklı Bir Otomobil Olmaya Devam Ediyor

İçeride, Proto’nun kabini şekerle kaplanmış kabuğundan daha net bir şekilde modern görünüyor, bunun temeli ise iç mekandaki artan ekranların sayısı olabilir. Yeniden tasarlanan gösterge panelinde yalnızca daha büyük bir dokunmatik bilgi-eğlence ekranı değil, aynı zamanda 12,3 inçlik tamamen dijital bir gösterge paneli de var. Bunun ötesinde, gösterge panelinin üzerindeki analog göstergelerin üçlüsünden basit, yuvarlak klima kontrollerine ve midye kabuğu şeklindeki kapı kollarına kadar Z tutkunlarının aşina olacağı çok şey var. Belli ki Nissan’ın tasarımcıları, yeni özellikler ve kolaylıklar eklerken, Z serisinin her şeyden önce hala bir sürücü arabası olacağının altını çizmeye çalışıyor.

Kötü Haber

Gelecek yıl üretiminin başlaması beklenen Nissan Z Proto, tam anlamıyla 2022 yılında satışa çıkacak. Fiyat olarak, 370Z’nin 31 bin dolarlık ücreti kadar uygun olmasa da Nismo Z’nin 45-46 bin dolarlık seviyesine çıkması da beklenmiyor. İkisinin ortasında 38 bin dolarlar da seyredeceği düşünülen yeni Nissan Proto Z için bu fiyat tahminimiz tutarsa 2021 Supra karşısında ciddi derecede rekabetçi bir avantaj kazanmış olacak.

Kötü haber şu ki Nissan Proto Z Avrupa’da satılmayacak.

Bir Nissan sözcüsü yaptığı açıklamada, “Daralan Avrupa spor otomobil pazarı ve emisyonlarla ilgili özel düzenlemeler, Nissan’ın Avrupa’da yeni nesil Z-otomobili üretim versiyonunun piyasaya sürülmesi zor bir hale geliyor.” dedi. “Avrupa’da Nissan’ın öncelikleri crossover serisini yenileme ve menzil elektrifikasyon stratejisini hızlandırma taahhüdünde kalıyor.”

İkinci El Nissan İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here