Araç Klima Sistemi Nasıl Çalışır?

Araç kliması yaz aylarında serinlememize yardımcı olan ve bizi sıcağın etkisinden koruyan sistemlerdir. Günümüzde klima üretilen arabaların her paketinde ve modelinde standart olarak kullanılmaktadır. Oto klima sistemi buzdolaplarında ki sistem ile aynı prensipte çalışmaktadır.

Araç klima sistemi çalışma prensibi

Araçların başlıca üç farklı tipte klima sistemine sahip olduğu bulunmuştur. Üç türün her biri farklı olsa da, konsept ve tasarım birbirine çok benziyor. Bu klima sistemini oluşturan en yaygın bileşenleri ve klima sistemindeki görevlerini aşağıda kısaca açıklayacağız.

Klima Sistemi Bileşenleri

Kompresör

Yaygın olarak sistemin kalbi olarak anılan kompresör , motora bağlanan kayışla çalışan bir pompadır. Soğutucu gazın sıkıştırılmasından ve aktarılmasından sorumludur.

Klima sistemi iki tarafa ayrılmıştır, bir yüksek basınç tarafı ve bir düşük basınç tarafı; boşaltma ve emme olarak tanımlanır. Kompresör temelde bir pompa olduğu için, hem giriş hem de boşaltma tarafına sahip olmalıdır. Giriş veya emme tarafı, evaporatörün çıkışından soğutucu gaz çeker. Bazı durumlarda bunu akümülatör aracılığıyla yapar.

Klima bileşenleri; kompresör

Soğutucu akışkan emme tarafına çekildikten sonra sıkıştırılır ve kondansatöre gönderilir, burada daha sonra aracın içinden emilen ısıyı aktarabilir.

Kondansatör

Bu, ısı dağılımının meydana geldiği alandır. Kondansatör, çoğu durumda, arabanızdaki radyatör ile hemen hemen aynı görünüme sahip olacaktır, çünkü ikisi çok benzer işlevlere sahiptir.

Kondansatör, ısıyı yaymak için tasarlanmıştır. Konumu genellikle radyatörün önündedir, ancak bazı durumlarda, bir aracın gövdesinde yapılan aerodinamik iyileştirmeler nedeniyle konumu değişebilir.

Klima bileşeni; kondansatör

Kondenserler, sistem her çalıştığında iyi hava akışına sahip olmalıdır. Arkadan çekişli araçlarda, bu genellikle mevcut motorunuzun soğutma fanından yararlanılarak gerçekleştirilir. Önden çekişli araçlarda, kondenser hava akışı bir veya daha fazla elektrikli soğutma fanı ile desteklenir.

Sıcak sıkıştırılmış gazlar, kondansatörün üst kısmına girdikçe soğutulurlar. Gaz soğudukça yoğunlaşır ve kondansatörün dibinden yüksek basınçlı bir sıvı olarak çıkar.

Evaporatör

Aracın içinde bulunan evaporatör , ısı absorpsiyon bileşeni olarak görev yapar. Evaporatör birkaç işlev sağlar. Birincil görevi, aracınızın içindeki ısıyı uzaklaştırmaktır. İkincil bir fayda, nem gidermedir. Daha sıcak hava, soğutucu evaporatör serpantininin alüminyum kanatları içinden geçerken, havadaki nem, yüzeyinde yoğunlaşır. İçinden geçen toz ve polen ıslak yüzeyine yapışarak dışarıya akar. Nemli günlerde, bunu aracınızın altından damlayan su olarak görmüş olabilirsiniz. Bunun tamamen normal olduğundan emin olabilirsiniz.

Klima bileşeni; Evaporatör

Evaporatörün ideal sıcaklığı 32 Fahrenheit veya 0 Celsius’dur. Soğutucu akışkan, evaporatörün tabanına düşük basınçlı bir sıvı olarak girer. Evaporatör kanatlarından geçen sıcak hava, soğutucu akışkanın kaynamasına neden olur (soğutucu akışkanlar çok düşük kaynama noktalarına sahiptir). Soğutucu akışkan kaynamaya başladığında büyük miktarlarda ısıyı emebilir. Bu ısı daha sonra soğutucu akışkanla aracın dışına taşınır. Evaporatör ile bağlantılı olarak birkaç başka bileşen de çalışır. Yukarıda belirtildiği gibi, bir evaporatör bobini için ideal sıcaklık 32 F’dir. Sıcaklığını kontrol etmek için sıcaklık ve basınç düzenleme cihazları kullanılmalıdır. Kullanılan cihazların birçok çeşidi varken, ana işlevleri aynıdır; evaporatördeki basıncı düşük tutmak ve evaporatörün donmasını önlemek;

Basınç Düzenleme Cihazları

Evaporatör sıcaklığının kontrol edilmesi, soğutucu akışkan basıncının ve evaporatöre akışın kontrol edilmesiyle gerçekleştirilebilir. 1940’lardan beri birçok farklı basınç regülatörü piyasaya sürülmüştür.

Orifis Tüpü

Muhtemelen en yaygın kullanılan orifis tüpü çoğu GM ve Ford modelinde bulunabilir. Evaporatörün giriş borusunda veya sıvı hattında, kondansatör çıkışı ile evaporatör girişi arasında bir yerde bulunur. Bu nokta, düzgün işleyen bir sistemde, kondansatör çıkışı ile buharlaştırıcının girişi arasında, aniden sıcaktan soğuğa geçiş yapan alan bulunarak bulunabilir. Daha sonra, orifis tüpünün hareket etmesini engelleyen çizgiye yerleştirilmiş küçük çukurlar görmelisiniz.

Bugün kullanımda olan delikli tüplerin çoğu yaklaşık üç inç uzunluğundadır ve plastikle çevrili ve her iki ucunda bir filtre süzgeci ile kaplı küçük bir pirinç borudan oluşur. Bu tüplerin küçük artıklarla tıkanması nadir değildir. Ucuz olsa da, genellikle üç ila beş dolar arasında, birini değiştirmek için gereken iş, soğutucunun geri kazanılmasını, sistemin açılmasını, orifis tüpünün değiştirilmesini, tahliye edilmesini ve ardından yeniden doldurulmasını içerir.

Bunu akılda tutarak, bu sorunun tekrar ortaya çıkma riskini en aza indirmek için delik tüpünün önüne daha büyük bir ön filtre takmak mantıklı olabilir. Bazı Ford modellerinde sıvı hattına kalıcı olarak tutturulmuş bir orifis borusu bulunur. Bunlar kesilebilir ve bir kombinasyon filtre / delik tertibatı ile değiştirilebilir.

Termal Genleşme Vanası

Diğer bir yaygın soğutucu akışkan regülatörü, termal genleşme valfi veya TXV’dir. Genellikle ithalat ve satış sonrası sistemlerde kullanılır. Bu tip valf, hem sıcaklığı hem de basıncı algılayabilir ve evaporatöre giden soğutucu akışkan akışını düzenlemede çok etkilidir. Bu kapağın çeşitli varyasyonları yaygın olarak bulunur.

Bir başka termal genleşme vanası örneği, Chrysler’in “H blok” tipidir. Bu tip valf genellikle buharlaştırıcı giriş ve çıkış boruları ile sıvı ve emme hatları arasında, güvenlik duvarında bulunur. Bu tür vanalar, verimli olmalarına rağmen, orifis tüp sistemlerine göre bazı dezavantajlara sahiptir.

Orifis tüpleri gibi bu vanalar da birikintilerle tıkanabilir, ancak aynı zamanda yapışabilecek ve korozyon nedeniyle arızalanabilecek küçük hareketli parçalara sahiptir.

Alıcı Kurutucu

Alıcı-kurutucu termal genleşme vanası kullanan sistemlerin yüksek tarafında kullanılır. Bu tür ölçüm valfi, sıvı soğutucu akışkan gerektirir. Vananın sıvı soğutucu akışkan almasını sağlamak için bir alıcı kullanılır. Alıcı-kurutucunun temel işlevi, gaz ve sıvıyı ayırmaktır. İkincil amaç, nemi gidermek ve kiri filtrelemektir. Alıcı-kurutucunun üst kısmında genellikle bir gözetleme camı bulunur. Bu gözetleme camı genellikle sistemi şarj etmek için kullanılır.

Normal çalışma koşullarında, gözetleme camında buhar kabarcıkları görülmemelidir. R-134a sistemlerinde sistemi şarj etmek için gözetleme camının kullanılması tavsiye edilmez çünkü bulanıklık ve soğutucudan ayrılan yağ kabarcıklarla karıştırılabilir. Bu tür bir hata, tehlikeli bir aşırı şarj durumuna yol açabilir. Alıcı-kurutucuların çeşitleri vardır ve birkaç farklı kurutucu malzeme kullanılmaktadır.

Akümülatör

Akümülatörler, soğutucuları evaporatöre ölçmek için bir orifis tüpü barındıran sistemlerde kullanılır. Doğrudan evaporatör çıkışına bağlanır ve fazla sıvı soğutucuyu depolar. Sıvı soğutucu akışkanın bir kompresöre girmesi ciddi hasara neden olabilir. Kompresörler sıvı değil gazı sıkıştırmak için tasarlanmıştır. Akümülatörün başlıca rolü, kompresörü herhangi bir zarar veren sıvı soğutucudan izole etmektir.

Akümülatörler, alıcı-kurutucular gibi, bir sistemdeki kalıntıları ve nemi de temizler. Sistem büyük onarım için her açıldığında ve nem ve / veya pislik söz konusu olduğunda akümülatörü değiştirmek iyi bir fikirdir. Nem, klima sisteminizin bir numaralı düşmanıdır. Bir sistemdeki nem, soğutucu akışkan ile karışır ve aşındırıcı bir asit oluşturur. Şüphede kalınca, Sisteminizdeki Akümülatörü veya alıcıyı değiştirmek sizin yararınıza olabilir. Bu, cüzdanınız için geçici bir rahatsızlık olsa da, klima sisteminize uzun vadede fayda sağlar.

İkinci el Renault otomobil ilanları için tıklayınız

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here