2017 Opel Mokka X 1.4T Detaylı İnceleme

0
7145

İlk nesil Opel Mokka X tasarımıyla öne çıkmayı başarmış olsa da güçlü rakipleri karşısında zaman zaman zorlanmıştı. Yenilenmesiyle birlikte ise Mokka X adını alan model, görünümünde de yapılan iyileştirmelerle artık dikkat çekme konusunda en ufak bir eksiklik hissettirmiyor. Özellikle balköpüğü lansman rengiyle albenisi artan Mokka X tasarımı, güçlü görüntüsüyle bu sınıftaki rakiplerinden kolayca sıyrılıyor.

B-SUV segmenti araç olarak adlandırılan küçük sınıf bir model olan Mokka X buna karşılık heybetli yapısıyla olduğundan daha büyük görünüyor. Aracın ön tasarımında Buick modellerini andıran ızgara tasarımı dikkat çekerken LED’li gündüz farları ile teknolojik görünmeyi başarmış. Genel olarak bu sınıftaki modellerden farklı olarak arkaya doğru uzanan bir omuz çizgisi bulunmayan Ople’in SUV aracı Mokka X, yükselen cam çizgisi ile farklı bir şekilde bu güçlü algıyı yaratmış. Ayrıca arka kapının alt kısmında çamurluklara doğru uzanan şişkin yapı ile de aracın spor otomobillerdeki gibi geniş iz açıklığına sahip olduğu hissi verilmiş. Arkada kullanılan stoplar eski modelle benzerliklere sahip olsa da LED’li yapılarıyla farklılıklarını ortaya koymayı başarmışlar.

Opel Mokka X

Eğer dayanıklı, farklı bir SUV arıyorsanız Opel MokkaX ilanlarını inceleyerek ikinci el MokkaX ya da sıfır Mokka alabilirsiniz.

İç Mekan

Mokka X’in hem elini güçlendiren hem de eksikleriyle sizi şaşırtan bir iç mekanı bulunuyor. Malzeme ve işçilik kalitesiyle beğenimizi kazanan Mokka X, yüksek donanımı ile de rakiplerini kıskandırıyor. Aracın konfor ve güvenlik elemanları versiyona bağlı olarak son derece zengin. Özellikle bu soğuk kış günlerinde araca bindiğiniz anda 1 dakikadan kısa sürede ısınan deri koltuklar ve direksiyon simidi konforu bir hayli artırıyor. Bundan 10-15 yıl önce bu sınıf bir araçta koltuk ve direksiyon ısıtma sisteminin olmasını hayal bile edemezdik.

Opel Mokka X

Mokka X’in iç mekanında boyutlarına kıyasla sunulan yaşam alanı önde oldukça genişken arkada sınırlı. Dingil mesafesinin 2555 mm’lik ölçüsüyle aslında daha geniş bir yaşam alanı olmasını beklerdik ancak Mokka X’in arka koltukları ve bagajı sınıf ortalamalarını kısmen yakalıyor. Kolay kullanımlı bir bagaja sahip olmasına rağmen 356 litrelik yükleme alanı daha fazla olmalıydı.

Opel Mokka X iç mekanındaki eşya gözlerinin sayısı da zengin. Kapaklı veya açık gözler ile başta cep telefonu olmak üzere yolculuk esnasında küçük eşyalar sorun olmuyor. Ancak kapı içlerindeki eşya gözlerinin hacmi sınırlı tutulmuş.

Motor

Opel Mokka X’in motor seçenekleri bir hayli zengin. Araçta 3 farklı benzinli güç ünitesi ile bir adet dizel motor yer alıyor. Benzinli motorların giriş versiyonu atmosferik 1.6 litrelik makine 115 HP güç üretirken, bir üst versiyon 1.4 litrelik turbo destekli ünite ile 140 HP kullanıcının emrinde. Serinin zirvesinde ise test ettiğimiz 1.4 litre turbo beslemeli ancak 152 HP güç üreten model yer alıyor. 5600 d/d’de 152 HP’yi üreten bu motor, 2200 d/d’de 245 Nm torku sürücüsüne sunuyor. Diğer versiyonlarda manuel şanzıman veya önden çekişli alternatifler olsa da bu motor sadece 4 tekerlekten çekişli ve otomatik vites kutusu ile alınabiliyor. Vites geçişlerinde sarsıntısız ve hızlı yapısıyla öne çıkan Mokka X’in bu sayede kullanım konforu da artıyor.

Opel’in bu yeni motoru diğer 1.4 motorlarda olduğu gibi güç üretme ve bu gücü yola aktarma konusunda sorunsuz olsa da ekonomi yapma konusunda çok başarılı değil. Aracın fabrika verisi ortalama tüketimi 6,5 lt/100 km iken, reel sürüşlerde bu değer 10 litreye ulaşıyor. Eğer ekonomi yapmak istiyorsanız ve yılda 5 bin km’den fazla yol alıyorsanız o zaman Opel’in sunduğu 1.6 litrelik dizel motoru tercih etmekte fayda var, diyerek Opel Mokka X’in motor özelliklerini özetleyebiliriz.

Opel Mokka X motor

Güvenlik

Opel MokkaX Euro NCAP çarpışma testine henüz alınmadı. Büyük ihtimalle de alınmayacak. Ancak 2012 yılında Mokka modeli bu teste katılmış ve 5 yıldız almaya hak kazanmıştı. Mokka X’in de daha düşük bir sonuç alması çok zor. Aracın standart donanımında ABS, ESP, virajda denge kontrolü, yokuş kalkış desteği, Isofix bağlantı noktaları, sürücü ve yolcu için ön-yan-perde hava yastıkları, katlanabilir pedal sistemi standart olarak sunuluyor. Ayrıca versiyona bağlı olarak ön çarpışma ikazı, takip mesafesi göstergesi, şerit ihlal uyarı sistemi, trafik işaretlerini tanıma sistemi gibi donanımlar opsiyonel olarak alınabiliyor.

Konfor & Yol Tutuş

Opel modelleri genellikle sert ve arıza yapmaya meyilli süspansiyon sistemleri ile bilinir. Ancak bu durum artık değişti. Gerek yeni platformlar gerekse Opel’in yürüyen aksam bileşenlerinde yaptığı iyileştirmelerle başta Mokka X olmak üzere Opel modelleri artık süspansiyon konusunda eski modellerden bir hayli ilerdeler. Mokka X versiyona göre önden çekişli olarak da alınabiliyor. İsteyen tüketicilere firma manuel vites opsiyonunu da sunuyor. Ancak test ettiğimiz araç sadece dört tekerlekten çekişli ve otomatik vites kutusu ile alınabiliyor. Bu kombinasyonla asfalt üzerinde sürücüsüne güven veren Mokka X, yan rüzgarlardan etkilenmeyen yapısı, başarılı gürültü seviyesi, darbe emiş konusunda öncülerinden iyi olan süspansiyon sistemiyle hem asfalt hem de hafif arazide ilerleme konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Ancak test aracındaki gibi lastik ölçüsü büyüdükçe arka koltukta vuruntulu yolculuk ediliyor.

Aracın direksiyon sisteminin konfor odaklı olması özellikle şehir içinde büyük rahatlık sağlıyor. Ancak bu ayarlar hız arttıkça yetersiz kalıyor ve özellikle virajlara sert girildiğinde direksiyonun motorla uyumu zayıflıyor. Dört çeker sisteminin güven veren yapısı sayesinde izinden sapmamaya kararlı olan Mokka X, olası panik frenlerde de stabil yapısını bozmamasıyla öne çıkıyor. Hafif arazide ise aracın 13,1 derecelik yaklaşma açısı kimi zaman yetersiz kalıyor. Buna karşılık 24,2 derecelik uzaklaşma açısı başarılı. Aracın yerden yüksek yapısı da hafif arazi şartlarında Mokka X’in zorlanmadan yol almasını sağlıyor.

Opel Mokka X Teknik Özellik

Motor : 1.4
Motor Hacmi : 1399 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 152 HP 5600 d/d
Maksimum Tork : 245 Nm 2200 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 9,7 sn

 

 

Maksimum Hız : 193 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 7.9 lt/100 km
Şehir Dışı : 5.7 lt/ 100km
Karma : 6.5 lt/100 km
Test : 10.1/ 100 km
CO2 Emisyonu : 150gr
Boyutlar
Uzunluk : 4275 mm
Genişlik : 1780 mm
Yükseklik : 1658 mm
Dingil Mesafesi : 2555 mm
Bagaj Hacmi : 356 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 53 lt
Boş Ağırlık : 1481 kg
Lastik Boyutu : 215/55 R18

 

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here