Seat Leon FR 2007 Sürüş Deneyimi

1
699

Seat Leon FR, her ne kadar kardeşleri Toledo ve Altea’yla aynı burun yapısını paylaşsa da, onlardan çok daha çekici ve dinamik bir görüntüye sahip. İlk defa 2000 yılında “Salsa” konsept otomobilinde gördüğümüz bu tasarım anlayışı, adeta Seat markasının görsel kimliği oldu. Çekik gözlü farların ön çamurluklardan arka kapıya doğru akan çizgisinin ilk anda dikkat çektiği otomobile yandan bakıldığında arka kapı kollarının eksik olduğu fark ediliyor. Daha önceden Alfa 156’da rastladığımız bu tasarım detayına şaşırmamalı. Çünkü Seat Leon’un tasarımcısı Walter de Silva’nın özgeçmişine baktığımızda Alfa 156’yı da tasarlamış olduğunu görüyoruz.

leon fr

Cupra Gelene Kadar En Güçlü Leon FR

Cupra gelene kadar en güçlü Leon unvanını elinde bulunduracak olan FR, görsel yönden diğer Leon’lara göre farklara sahip. Farklı bir ön tampon uygulanan otomobilde bal peteği tasarımlı havalandırma ızgaraları kullanılmış. Alt kısmı siyaha boyanan difüzör görünümlü arka tampon da FR’ın farklarından bir tanesi.

leon fr

Otomobilin iç mekanında spor koltuklar ve FR logolu vites topuzunu saymazsak sportifliği vurgulayan detaylar yok. Kokpit, görünüm olarak dış tasarıma göre sönük kalsa da ergonomik olarak sorunsuz.

leon fr

2.0 TFSI 200 HP’lik Motoruyla Leon 

Leon FR’ın deyim yerindeyse kanı kaynıyor. Bunda en büyük etkense 2.0 lt, 200 HP’lik turbo beslemeli direkt enjeksiyonlu motor. VW ve Audi Grubu’nda hangi otomobile uygulanırsa uygulansın üst düzey sürüş zevki sağlayan 2.0 TFSI, Leon’un kaputunun altında da istekle görev yapıyor ve maksimum düzeyde keyif veriyor. Gaz pedalına çabuk tepki veren motorda turbo boşluğu hissedilmiyor ve alt devirlerden devir kesiciye kadar otomobili istekle hızlandırıyor. Tüketim de sunulan performansa göre çok sayılmamalı. Leon FR’da sürüş pozisyonu olarak fazla sıkıntı yaşamayacak olsanız bile görüş açıları olarak biraz alışkanlık gerektirdiği bir gerçek. Eğimli burun yapısı nedeniyle şehiriçinde dar yerlerde yapılan manevralarda alışkanlık gerektiren otomobilin eğimli A sütunları da çapraz görüşü biraz etkilediğinden kavşaklarda dikkatli olmakta fayda var. Geri geri yapılan manevralarda kalın C sütununun yaratacağı olumsuzluk, arka park sensörleriyle çözülmüş. Dikiz aynalarının ufak ve tek açılı olması da arka görüşü kısıtlayan bir etken.

leon fr

Leon FR’ın süspansiyon sistemi sportif kullanıma cevap verecek şekilde ayarlanmış. Standart Leon’lara göre daha yüzde 12 daha sert helezonlar kullanılırken, amortisörlerde buna uygun helezonlara uygun sertlikte seçilmiş. Ayrıca viraj denge çubukları da kalınlaştırılmış. Temiz asfaltta dengeli gazla girilen virajlarda son derece stabil olan otomobilde, ayak hafifçe gazdan çekildiğinde hissedilen arkadan kayma eğilimi sportif tatlar veriyor. Bu gibi durumlarda ESP sistemi tatsızlıkların önüne geçmek için hazır bekliyor. Bozuk asfaltlı virajlarda ise stabilite bozulma eğilimi gösterse de, tedirgin edici bir durum oluşmuyor. Bunlara rağmen yol tutuş limitleri yüksek.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here