Araba Kaputunun İçindekiler Nelerdir?

1
11905
araba kaputunun içindekiler

Hiç arabanızın kaputunu açıp orada neler olduğunu merak ettiniz mi? Araba kaputu, Motorun üzerinde konumlandırılan bir menteşeli kapaktır. Amacı ise onarım ve bakım için motora erişim sağlanmasıdır. Araba kaputunun içindeki bileşenler ise bazıları için karmaşık bir hal alabiliyor. Numaralandırılmış bileşenlerin ismini ve ne işe yaradığını tek tek sizler için açıkladık.

1 Motor

Araba Motoru

Görselde bir numara ile belirtilen araba kaputunun bileşeni arabanın motorudur. Motor, arabanın kalbidir. Yanan enerjiyi (LPG, benzin vs.) mekanik enerjiye dönüştüren parçadır. Bu tip geleneksel araba motorlarına içten yanmalı motorlar denir. Enerji yandıkça arabanın çalışması ve ilerlemesi için güç sağlar. Bir diğer motor tipi ise günümüz teknolojisinde gördüğümüz HYBRİD ve Plug-in Hybrid otomobillerdeki motorlardır.

2 Motor Soğutma Suyu (Antifriz)

Motor Soğutma Suyu

Görselde iki numara ile gösterilen araba kaputu bileşeni arabanın motor soğutma suyu olarak bilinen antifrizdir. Motor soğutma suyunun temelde iki farklı görevi vardır; bunlardan ilki motorun soğuk hava şartlarında donmasını engellemektir ve diğer çok bilinmeyen görevi ise hararetin yükselmesini engelleyerek ısıyı emmesidir.

3 Motor Yağı Kapağı

Motor Yağı Kapağı

Görselde üç numara ile gösterilen araba kaputu bileşeni motor yağı kapağıdır. Motor yağı, arabanın yağlama sisteminin düzgün ve doğru çalışmasını sağlayan kimyasallardır. Yağ kapağı ise temelde yağ deposuna kaçabilecek her hangi bir şeyin önlenmesini sağlar. Eğer kullanılmazsa araba hareket halindeyken, yağ deposundan gelen yağ kaçağının oluşması mümkün olabilir. (Periyodik bakımlarda ortalama olarak 10.000 kilometrede bir olacak şekilde aracınızın motor yağını değiştirmeniz tavsiye edilir.)

4 Motor Yağ Kontrol Çubuğu

Motor Yağ Kontrol Çubuğu

Görselde dört numara ile gösterilen araba kaputu bileşeni motor yağ göstergesidir. Motorun altında ya da üstünde bulunabilen yağ göstergeleri, arabanın çalışması durumunda sistemin çalışma durumunu sürücüye bildirir. Aracın kontağı çevrildikten sonra yanan yağ göstergesi, araç çalışırken herhangi bir sorun olmadığını gösterir. Eğer gösterge yanmıyorsa, motor yağı ile ilgili bir sorun olduğu anlaşılır.

Motor yağ seviyesindeki azalma, motor bileşenlerinde yaşanacak aşınma ve diğer sorunları da beraberinde getirir. Bunlara örnek olarak piston hasarları, silindir kapağı arızalarına neden olduğu söylenebilir. Bu nedenle her 1.000 kilometrede bir kontrol edilmelidir. Ek olarak her 1000 kilometrede 0.3-1.5 litre arasındaki eksilme normal olarak kabul edilir.

5 Hava Filtresi

Hava Filtresi

Görselde beş numara ile gösterilen araba kaputu bileşeni hava filtresidir. Bilindiği üzere geleneksel motorlar olan içten yanmalı motorların çalışması için yakıt ve havaya ihtiyacı vardır. Ayrıca araç muayenesi sırasında hava filtresi de kontrol edilir. (Her periyodik bakımda değiştirilmesi tavsiye edilir.)

6 Cam Silecek Suyu

Cam Silecek Suyu

Görselde altı numara ile gösterilen araba kaputu bileşeni cam silecek suyudur. Ön camın veya silecek bıçaklarının altındaki fıskiyeler ile birlikte elektrikli pompa çalıştırılır. Daha sonrasında araç sürülürken ön ve arka camların temizlenmesinde kullanılan sıvıdır.

7 Yağ Filtresi

Yağ Filtresi

Görselde yedi numara ile gösterilen araba kaputu bileşeni yağ filtresidir. Yağ filtresinin görevi, motor bloğunun devir daim yaparken, filtreden geçirilerek süzülmesini ve motora daha temiz bir yağ gönderilmesini sağlar.

Yağ filtresi değişimi ise aracın periyodik bakımları sırasında motor yağı ile birlikte gerçekleştirilir ve özellikle orijinal olmasına dikkat edilmelidir. Ek olarak otomobil üreticisinin belirlediği kilometre dışında her 10.000-15.000 kilometrede bir değiştirilmelidir. Yağ filtresi değişimi aksatıldığı takdirde ise motorda hasarlar meydana gelebilir.

8 Akü

araba aküsü

Görselde sekiz numara ile gösterilen araba kaputu bileşeni, arabanın aküsüdür. Araba aküsü, aracı çalıştırmak için kullanılan şarjlı bir aküdür. Temel amacı ise elektrikle çalışan marş motoruna elektrik akımı göndermektir. Bu sayede elektrik sisteminden gelen güç içten yanmalı motoru çalıştırmayı sağlar.

9 Radyatör Kapağı

Radyatör Kapağı

Görselde dokuz numara ile gösterilen araba kaputu bileşeni radyatör kapağıdır. Radyatör kapağı arabada iki büyük göreve sahiptir. Bunlardan ilki motor soğutma sistemi içerisinde yüksek ısı ve basınçlarda motor soğutma suyunun sızdırmamasını sağlamaktır. Diğer unsur ise hava çıkış valfleri ve yağlar ile motor soğutma sistemindeki basıncın oranını doğru düzeyde sağlamaktır. Ayrıca radyatör kapağının boyutları her araçta değişebilir. Bu nedenle tek bir boyutta değildir ve 0.8-1.1 bar arasında değişebilir.

10 Fren Hidroliği

Fren Hidroliği

Görselde on numara ile gösterilen araba kaputu bileşeni fren hidroliğidir. Fren hidroliği sisteminin temel amacı, fren hareketinin fren mekanizmasına doğru iletilmesidir. Bu basınçla balatalar disklere baskı işlemi gerçekleştirir. Fren hidrolik yağı ise fren mekanizması sonucunda oluşabilecek sürtünmenin ve parçaların ısınmasını sağlamaktır. Yağ sayesinde sistem yüksek sıcaklıkta baskıyı doğru oranda iletir. Aksi takdirde fren işlemi geç uygulanabilir ve ya fren tutmaz. Ayrıca en fazla 2 yılda bir fren hidroliğinin değiştirilmesi gerekir.

Arabam Kaç Para?

Bana Araç Öner

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here