BMW 3 Serisinin En İyi Versiyonları… Bu zamana kadar Alman otomobil üreticisi BMW’nin tüm zamanların en değerli ve başarılı modellerinden biri olan 3 serisi, sayısız ikonik ve tanınabilir formda karşımıza çıktı. BMW olarak da bilinen Bavarian Motor Works, bir Alman otomobil üreticisidir. 1916’dan beri ülkesine uçak motorları, 1927’den beri de dünyaya harika otomobiller sağlamaktadır. Yıllar boyunca BMW, makul (Bir zamanlar) bir fiyata kaliteli bir otomobil üreticisi olarak saygın bir itibar kazandı. Halk arasında ‘Bimmers’ olarak bilinen BMW otomobilleri, 1956’da marjinal bir başarı ile neredeyse dünyanın her yerinde satılmaya başlandı. İlerleyen yıllarda BMW’nin küçük sedan modeli olarak adlandırılan 3 serisi sayesinde popülerlik kazanmasına ve otomobil endüstrisindeki konumunu değiştirmesine yardımcı oldu.

İlk nesil 3 Serisi sadece 2 kapılı bir coupe olarak mevcuttu. Ancak 7 nesil boyunca 4 kapılı sedanlardan, 2 kapılı üstü açılır arabalardan, 3 kapılı hatchback’lerden ve hatta bazı 5 kapılı liftback 3’ler gibi birçok farklı modeli gördük.  3 Serisi’ni, Mission Impossible: Rogue Nation’da (2015) Tom Cruise’un Fas sokaklarında bir grup bisikletçiyi kovaladığı veya Charlie Sheen’in The Chase’de (1994) 1994 BMW 3 Serisi kullandığı zamanlardan hatırlayabilirsiniz. Ayrıca günlük trafikte de en çok karşımıza çıkan BMW modeli 3 serisi olmaktadır. Tüketicilerin ceplerini boşaltmadan konfor, sportiflik ve lüks sunan 3 serisi, oldukça mantıklı tercihlerden biridir. Bugünkü “BMW 3 Serisinin En İyi Versiyonları” adlı içeriğimizde BMW’nin en değerli 3 serilerine göz atacağız.

E21 – İlk 3 SerisiBMW 3 Serisinin En İyi Versiyonları

BMW’nin 2002 kompakt spor sedanı (1962’den 1976’ya kadar) oldukça popüler bir model olarak karşımıza çıktı. BMW, muhteşem bir otomobil için doğru formülü buldu ve bu fırsattan yararlandı. Böylece 2002’nin temel tasarımını modernize ettiler ve 1975’te 3 Serisini dünyaya tanıttılar. Alman üretici, muscle Amerikan arabaları gibi büyük blok V8’ler yerine Inline-4 motorları tercih etti. E21 323i, bugün BMW klasikleri arasında bir favori olarak yer almaktadır. Tasarım olabildiğince basitti. Bu nedenle sürüş deneyimi olabildiğince saf olarak sunuluyordu.

1987 E30 320isBMW 3 Serisinin En İyi Versiyonları

E30 320is göründüğünden çok daha özel ve güzel bir otomobildir. Ancak bu BMW 3 serisi yalnızca İtalya ve Portekiz’de satıldı. Tamamen 2 litreden büyük motorlara sahip arabaları cezalandıran vergi sistemlerinde avantaj sağlamak için üretildi. Emin olmamakla birlikte Türkiye’de de birkaç tane özel 1987 E30 320is modelinin olduğu bilinmektedir. Kaputun altında, E30 M3’te bulunan dört silindirli S14 motorun değiştirilmiş bir versiyonu vardı.  1.990 cc’lik bir motora sahipti ve aynı Getrag dog-leg şanzımanla eşleştirilmişti. 2.0 litrelik motor 189hp ve 210nm tork üretiyordu. Ancak bu nedenle katalitik olmayan Euro-spec E30 M3’ün 197hp üretmesine kıyasla gücü biraz düşüktü. M3 ile karşılaştırıldığında temel fark üstyapıydı. Köşeli kemerler ve benzersiz bagaj kapağı bulunmuyordu. Böylece 320i diğer fabrika çıkışlı 3 serisi gibi görünüyordu.

E36 M3 Light WeightBMW 3 Serisinin En İyi Versiyonları

Bayiler, özel sürüm E36 M3 Light Weight’i satmakta zorlanıyordu. Toplamda 125 tane satılan E36 M3 Light Weight, günümüzde koleksiyoncular ve meraklıları için bulunmaz bir parça olarak karşımıza çıkmaktadır. BMW, ses yalıtımını, deri koltukları, klimayı, sunroof’u kaldırarak otomobilden 90 kilogram kadar ağırlığı, arabadan atmıştır. Ayrıca daha da hafif olması için alüminyum kapı kaplamaları kullanılmıştır. Ayrıca aktarma organları üzerinde farklılığa gittiler. Motorlar performans potansiyellerine göre montaj hattından özenle seçildi. Dişliler, hızlanmayı artırmak için kısaltıldı. Süspansiyonda sürüş yüksekliğini azaltmak için Avrupa’ya özgü yaylar ve yaylanmayı azaltmak için dövme tekerlek jantları vardı. Tüm arabalar Alpine Beyazı’ndaydı ve arka taraftaki yarış bayraklarına sahipti.

E90 M3

BMW, dünyanın en iyi I6 motorlarından bazılarını geliştirdiği için saygı görüyor. Buna rağmen Audi’nin V8 motorlu S4’ü ile rekabet edebilmek için sekiz silindirli bir motor üretmek zorunda kaldı. Birçok kişi bu adımı uygunsuz bulunsa da hem S4 hem de eleştirenler, 8.000 rpm’ye ulaşan 414 HP 4.0-Litre V8’i gördüklerinde sözlerini geri çekti. E90, bazılarının gözünde önceki modellerinden biraz daha rafine ve ince görünebilir, ancak bu otomobil kurşun gibi gidiyor.

E30 M3

Bu listede benimde favorim olan E30 M3, 3 Serisi ürün yelpazesinin en sevilen ve en önemli otomobilidir. 200 HP Inline-4 motor, çevik ve kompakt şaside heyecan verici bir sürüş sağlayacak kadar güçlüdür. E30 M3’ün 80’lerin sonu ve 90’ların başındaki touring otomobil yarışlarındaki baskın başarısı, BMW’nin popülaritesini de arttırmıştır.  E30 M3’ün BMW’nin bugünkü otomobil pazarındaki başarısının ardındaki nedenin bir parçası olduğunu güvenle söyleyebiliriz. Yıllar geçtikçe, model daha da fazla güç ve aerodinamik yükseltmeler içeren bazı gelişmiş modellerini ortaya çıkardı.

E92 BMW M3 GTS

“BMW 3 Serisinin En İyi Versiyonları” adlı içeriğimizdeki en önemli ve son model E92 BMW M3 GTS olmaktadır. GTS, kesinlikle E9X nesli M3’lerin en çok göze çarpan modelinden biridir. Sadece 135 adet üretildi ve hepsi parlak turuncu rengiyle satışa sunuldu. Model, E92 M3 coupe’ye dayanıyordu. Ancak 4.0 litrelik V8, 4.4 litreye çıkarılmıştır. Bu yükseltme de aracın 450 beygir ulaşmasını sağladı. Kendinden önceki bazı sınırlı üretim M3’ler gibi, GTS de karbon fiber tavan, titanyum egzoz ve 19 inç jantlara sahipti. Ayrıca hafif iç panelleri vardı.  Ağırlıktan tasarruf adına arka koltuklar, klima ve ses sistemi tamamen kaldırıldı.

İkinci El BMW 3 Serisi İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here