Volkswagen grubu otomobiller ülkemizde oldukça yaygın. Seat’ı ve Skoda’yı bünyesine katarak ülkemizdeki konumunu daha da güçlü hale getiren bir firma Volkswagen. Özellikle Passat ve Golf modellerine sıklıkla trafikte rastladığımız Volkswagen firması, ikinci dünya savaşında hayat bulan ve günümüze kadar süren bir ömre sahip. Ülkemizde ki satış oranlarının oldukça yüksek olduğu firma, her ne kadar ülkemiz insanı tarafından lüks otomobil markası olarak değerlendirilse bile, kuruluş amacı hiç te o yönde değil. Adolf Hitler’in emri ve bir otomotiv mühendisi olan Ferdinand Porsche desteği ile kurulan Volkswagen, adından da anlaşılabileceği gibi halkın satın alabileceği, ekonomik bir otomobil firması olarak kuruldu. Gelin modelleri ülkemizde popüler olan Volkswagen firmasının arkasındaki isim olan Ferdinand Porsche’nin kim olduğuna beraber bakalım.

Ferdinand Porsche Kimdir?

Ferdinand Porsche 3 Eylül 1875 Maffersdorf – Avusturya doğumlu, Avusturya kökenli Alman otomotiv mühendisidir. Volkswagen Beetle modelinin tasarımcısı olarak ta bilinir. Bununla beraber, Alman tankları olan Tiger 1 ve Tiger 2 modellerinin tasarımlarına oldukça katkıda bulunmuştur. Tiger tanklarının sahip olduğu kalın zırh belki de İkinci Dünya Savaşı’nı Almanların lehine çeviren en büyük kozlardandı. Tasarladığı Volkswagen Beetle modelinin atası olan Kdf-Wagen’in üretimi 1935’te başlamış oldu.

Ferdinand Porsche Tiger tank
Tiger tank üretimine katkıda bulunan bir mühendistir Ferdinand Porsche.

Hitler Emri Verdi

Adolf Hitler’in emri ile belki de dünya devi bir marka ortaya çıkmış oldu. Verilen emre göre saatte 100 km/h hız yapabilen, 4 kişilik, 8lt/100km yakıt tüketimine sahip ve o zamanki para birimi olan 1000 Reichsmark’ın altında bir otomobil tasarlaması gereken Ferdinand Porsche, 1936 yılında verilen emri başarı ile tamamlamış oldu. 4 silindirli boxer tipi bir motora sahip olan araç, 22 beygir gücü 984 cc hacimden elde edebiliyordu. Volkswagen böcek adı verilen otomobil, ilk başta KdF-Wagen adı ile üretilse dahi, 1937 yılında Wolfsburg’daki fabrikada böcek adı altında seri üretime başlamış oldu.

Ferdinand Porsche Bug
Bu sevimli otomobil hiç te sevimli bir geçmişe sahip değil ne yazık ki.

Volkswagen AG Kurucusu Ferdinand Porsche

1937 yılında üretilen ilk Volkswagen böcek modeli, Ferdinand Porsche’ye Volkswagen’in kurucusu ve yöneticisi ünvanlarını kazandırdı. Savaş için fabrikada askeri araç üretimini hızlandıran Porsche aynı zamanda bir nazi partisi üyesiydi. Böcek modeline jip ve suda gidebilme özellikleri kazandırmıştır. Savaşın bitmesi üzerine tutuklanan Porsche, kefalet ile serbest bırakıldıktan sonra, 1948 yılında ilk spor otomobilini piyasaya sürmüştür. Firmasının merkezini ise öldüğü yer olan Stuttgart’a taşımıştır.

Ferdinand Porsche Volkswagen Yöneticisi
Volkswagen’in kariyeri Ferdinand Porsche ile başlamış oldu.

2. El Volkswagen İlanları İçin Tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here