M Sınıfı Ehliyet Nedir? Nasıl Alınır?

0
2559
ehliyet

Motorlu araçlarla trafiğe çıkıldığında aracın türüne göre ehliyete sahip olunması gerekmektedir. Ülkemizde genellikle B sınıfı ehliyet kullanımının yaygın olduğu bilinmekte. Fakat trafiğe küçük motorlu araçlarla çıkıyorsanız M sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor. M sınıfı ehliyet hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

Trafiğe çıkıldığında birbirinden farklı araç yoğunluğu görülmekte, bu araçların sınıflarına göre ehliyete sahip olunması gerekmekte. M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, DE, D, D1E, F ve G sınıflarına ait türleri de bulunuyor.

Araçlar sınıflarına göre değişkenlik gösterirler. En düşük ehliyet sınıfı M olurken, en yüksek ehliyet sınıfı ise G şeklindedir. Böylelikle her araç türünün ehliyeti farklıyken deneyim, geçerlilik süresi ve yaş grubu gibi değişkenlikler de bulunmakta.

d1 ehliyet

M Sınıfı Ehliyet Nedir?

Küçük tip motosikletler için kullanılan ehliyet olarak bilinmekte. Karayollarının belirlemiş olduğu bu sınıfa MOPED ismi verilmekte. M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için verilmektedir. Burada asgari yaş sınırı 16’dır. Deneyim ve tecrübe aranmamakla birlikte ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıldır.

MOPED Nedir?

Motorlu bisiklet olarak adlandırılan MOPED saatteki hızı en fazla 45 kilometreye ulaşabilen bu araçların trafikte bazı avantajları da bulunmakta.

Bu avantajlar ise şöyle:

  • MOPED’ler diğer motorlu araçlar gibi trafik sigortası yaptırmak zorunda değiller.
  • B sınıfı sürücü belgesi ile birlikte kullanılmalıdır. Eğer B sınıfı bir ehliyetiniz varsa M sınıfı ehliyet almak zorunda değilsiniz.
  • Bu araç tipinin MTV ödemesine de gerek yoktur.

a2 ehliyet kaç cc kullanır

M Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

Ehliyet alabilmek için 16 yaşını doldurmuş olma koşulunu sağlamış olmak gerekli. Ayrıca TC vatandaşı olmalı ve bir ehliyet kursuna kayıtlı olunmalıdır. Vesikalık fotoğraf, öğrenim belgesi, sağlık raporu gibi belgelerinin tamamlanması gerekmektedir. Sabıka kaydının bulunmadığına dair gereken dilekçe Özel MTSK müdürlüğüne verilmelidir.

Türkiye’de 6 aydan fazla kalacaklar için, öğrenim vizesi ya da ikametgah örneği, pasaportun Türkçe tercümesi, öğrenim belgesi ve sağlık raporu son olarak vesikalık fotoğraf istenmektedir.

Bu evraklar adaylar tarafından hazırlanmalıdır ve ehliyet alabilmek için adaylar en fazla 4 sınav hakkına sahipler. Ayrıca hem teorik hem de direksiyon sınavında başarılı olunması gerekmektedir. Ehliyeti alabilmek için bu şartları sağlamak gerekmekte. Ehliyetin geçerlilik süresinin 10 yıl olduğunu yeniden hatırlatalım.

B Sınıfı Ehliyeti Olanlar, Ayrıca M Sınıfı Ehliyet Almalı mı?

B sınıfı ehliyete sahip olanların motosiklet için ayrıca ehliyet almasına gerek yoktur. Ancak hiçbir ehliyet yoksa bunun için M sınıfı ehliyet almanız gereklidir. Aynı zamanda 5607 ila 6136 sayılı kanunlara uygun olması da gerekmekte.

M Sınıfı Ehliyetle Kullanılan Araçların Özellikleri Nelerdir?

Bu araçların hızı en fazla 45 km’ye ulaşmakta. Fakat bazı içten yanmalı MOPED araçları 50 km’ye ulaşmaktalar. Ayrıca 4w ile çalışan elektrikli MOPED’lerde bulunmakta. Öyle ki, MOPED’ler 2,3,4 tekerlekli olarak üretilmekteler ve çeşitli ürünler sürücülerin bütçelerine göre piyasada bulunmaktadır.

Ehliyet Fiyatlarına Zam Geliyor 

TRİNK SAT

ARABAM GARAJ

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here