Batmobil Versiyonları

0
615

Küçük veya büyük herkes Batman’i bilir ve en az bir kez filmini izlemiştir. Uzun yıllar önce karşımıza çıkan, sevilen karanlık karekter Batman’i teknolojik ekipmanları ile tanıyoruz. Bu ekipmanların arasında elbette teknoloji ve performans harikası olan “Batmobil” olarak adlandırılan arabası da bulunuyor. Bir çok farklı Batman gördüğümüz için bir çok farklı Batmobil gördük. Hazır yeni film çıkmışken hepsini anmanın tam zamanı. Bu yazıda bu Batmobillerden bahsedeceğiz.

Batman TV Dizisi (1966)

Her şeyin başladığı yerden başlıyoruz. Tamam Adam West’in başrol oynadığı 1966 tarihli ikonik TV şovu, Batman’in ekranlara ilk çıkışı değildi, kendi aracını ilk kullandığı zaman da değildi, ancak daha önce sadece normal arabalar kullanmıştı. Bu araba, muhteşem kırmızı detayları ve bombeli pencereleri olan ilk gerçek Batmobil’di.

Bu Batmobil sıfırdan tasarlanmadı. Temeli, Ford Motor Company tarafından İtalya’da tasarlanmış bir konsept otomobil olan 1955 Lincoln Futura’ya dayanıyordu.

1955 Lincoln Futura

Otomobilde 6.0 litrelik devasa bir V8 bulunuyor -yani tipik bir Amerikan- ve zamanında 250.000 dolar ettiği söyleniyor. Orijinal Batmobil versiyonu 2013’te 4,6 milyon dolara, Barrett Jackson müzayedesinde satıldı. Bu otomobil geçtiğimiz yıllarda klasik otomobil fuarında Türkiye’ye geldi. Şahsen incelediğim otomobilin ilginç detaylara ve çok uzun bir gövdeye sahip olduğunu (Yaklaşık 5,7 metre) söyleyebilirim.

Batman (1989)

1989’da vizyona giren Batman, bizi son derece gösterişli “Keaton-Mobile” ile tanıştırdı. Bu Batmobil şüphesiz gerçekçi bir tasarımdan çok uzaktı. Ancak karanlık, ciddi ve karizmatik Michael Keaton’ın Batman’i ile uyumluydu. Çok uzun ve adeta çizgi romanlardan fırlamış gibi görünen bu otomobil dünya çapında özellikle çocuklar tarafından çok rağbet gördü. Uzun kaputunun ortasındaki jet motoru şüphesiz çok yüksek bir gücü olduğunu anlatıyor. Aracın yüksekliğine bakarsak Batman’in Gotham asfaltlarından çıkmayı düşünmediğini söyleyebiliriz.

V8 motora sahip Chevrolet Impala şasisi üzerine tasarlanan otomobil elbette tasarlandığı otomobilden çok uzak. 6 metreyi aşan uzunluğunu düşünürsek, Batman’in dönüşler için ek teknolojiler geliştirdiğine emin olabiliriz. 🙂

Altıncı jenerasyon Chevrolet Impala

Batman Returns (1992)

Batman: The Animated Series (1992-1995)

Bu animosyon serisindeki batmobil elbette gerçek bir araçtan esinlenilmemiş ancak kaputundaki egzoz çıkışlarına bakarsak altta 12 silindirli muazzam bir motor olduğunu tahmin etmek hiç zor değil.

Batman Forever (1995)

Batman Beyond (1999-2001)

Batman Begins (2005)

Christian Bale dönemi başladığında tekrar karşımıza gerçekçi bir batmobil çıktı. Wayne Enterprises’a bağlı savunma şirketleri tarafından geliştirilen üst düzey bir askeri araç olan Thumbler, pek çok özelliğe sahip. Otopilot, ve bir çok silahın dışında zıplayabilmesi sayesinde önündeki engelleri kolayca aşabilmesi ile de dikkat çekiyor. Ayrıca hasar durumunda ön tekerlekler bir motosiklet olarak gövdeden ayrılıp kullanılabiliyor.

Batman: Arkham Knight (2015)

Batman v Superman (2016)

Ben Affleck Batman’i karşımıza Thumbler’dan çok daha üst düzey bir Batmobil ile çıkmıştı. Önceki üçleme gibi normal suçluların aksine Superman gibi büyük bir güce karşı geliştirildiği düşünülürse bu bile yeterli değil.

The Lego Batman Movie (2017)

Batman Ninja (2018)

Tamam bu tam Batmobil gibi olmadı kabul ediyorum 🙂 Ancak Batmobil, Batman’i taşıyan yer aracına verilen ad değil midir? Bence geçerli.

The Batman (2021)

Geçtiğimiz haftalarda çıkan Robert Pattison’ın oynadığı yeni Batman filminde karşımıza çıkan Batmobil ile tekrar mümkün bir tasarıma dönüş yapıldı. Bu sefer hangi araçtan geliştirildiğini kesin olarak söylemek mümkün değil ancak tasarım 1970’li yılların Dodge Charger, Ford Mustang ve Chevrolet Camaro’larını çağrıştırıyor. Yani kesin olarak söyleyebileceğimiz şey bu Batmobil’in temeli bir klasik American Muscle otomobile dayanıyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here